ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

Всесвітній день мігруючих птахів

 У рамках відзначення Всесвітнього дня мігруючих птахів в області проведено ряд заходів. Зокрема, на території центральної садиби Рівненського природного заповідника, що поруч із заповідним лісовим урочищем „Розвилка”, 9 травня зібралися любителі птахів та зацікавлені жителі краю – активісти молодіжної громадської організації „СМАРТ” та учні Сарненської ЗОШ І-ІІІ ст. №4. Заступник директора з наукової роботи Рівненського природного заповідника і, водночас, представник Західноукраїнського орнітологічного товариства Ростислав Журавчак представив учасникам заходу розповідь про причини і значення міграції птахів, про історію, методи її дослідження та вивчення, в тому числі й на Рівненщині. А також для учасників заходу було проведено пізнавальну екскурсію в музеї природи Рівненського природного заповідника. Друга частина заходів захопила учасників ще більше адже був проведений майстер-клас із кільцювання птахів – як одного із найпопулярнішого методу їх вивчення. Всі охочі мали змогу особисто ознайомитися з кільцювальним обладнанням та побачити різні кільця з різних країн. Особливий інтерес викликав сам процес кільцювання – до поставлених заздалегідь спеціальних орнітологічних сіток саме потрапили дрізд співочий, кропив’янка чорноголова  та повзик.

 Після заміру параметрів, закільцьованих птахів  було  випущено на волю. Кожне з таких кілець має свій унікальний серійний номер; впіймавши такого птаха ще раз ви зможете зчитати з кільця інформацію та дізнатися звідки прилетів наш крилатий друг. Деяких з таких птахів, що були закільцьовані Заповідником в попередні роки, згодом бачили у Ізраїлі (лелека чорний) та у Зімбабве (лелека білий).

         Завершився захід активною формою відпочинку, зокрема – велосипедною еколого-пізнавальною екскурсією заплавами річки Случ, (Маршрут: ур. „Розвилка” - р. Случ - с. Стрільськ - с. Глушиця - с. Люхча - м. Сарни). 

 Разом учасники здійснили мандрівку мальовничими куточками р. Случ, ознайомилися з представниками пташиного населення лук, піщаних кос, мікроводойм. І хоча цього року весна досить тепла, і більшість перелітних птахів вже прилетіли, заплавами Случі все ж вдалося побачити багатьох мігрантів – це і вісники весни: жайворонків польових і чайок, що вже в очікуванні вилуплення потомства, граційних лелек, милозвучних соловейків. Своєрідною особливістю екскурсії була зустріч хижого птаха – кажана звичайного, що якраз полював на мишей, а також сову вухату, що насиджувала свою кладку у покинутому гнізді крука. Все це кожен бажаючий мав змогу розгледіти у спеціальні оптичні пристрої – біноклі та орнітологічну трубу.

На базі національного природного парку „Дермансько-Острозький” 11 травня проводились спостереження за птахами в с. Новомалин та його околицях. До заходу залучено 10 осіб (учні, журналісти місцевих газет, орнітологи, природолюби, працівники національного природно парку). За час спостереження зафіксовано 61 вид птахів, 2 з них занесені до Червоної книги України – сорокопуд сірий і нерозень. Нерозень є новим видом для території національного парку. Також 14 травня проведено екскурсію „Птахи нашої місцевості” для учнів Верхівської ЗОШ, до якої залучено 15 осіб. За результатами проведених заходів подано матеріали до друку у місцеві періодичні видання.

 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.