ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

7 липня - день працівників природно-заповідної справи

З нагоди свята вітаємо всіх працівників, причетних до природно-заповідної сфери, з професійним святом і від щирого серця бажаємо міцного здоров'я, натхнення, невичерпної енергії для нових здобутків у благородній справі збереження довкілля і біорізноманіття, чистого та мирного неба нам усім.

Хочемо подякувати за високий професіоналізм та самовіддану працю працівникам заповідної справи, які здійснююсь неоціненну природоохоронну роботу по збереженню біорізноманіття, наукову роботу з виявлення нових видів флори і фауни області та постійно підвищують обізнаність громадян у природоохоронних питаннях.

Перед людською спільнотою сьогодні особливо гостро постало питання відновлення природних ресурсів, збереження біологічного та ландшафтного різноманіття. Однією із спроб покращення ситуації є створення заповідних територій різних категорій. Нині об'єкти природно-заповідного фонду мають не тільки природоохоронне, а й важливе наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення.

До мережі природно-заповідного фонду Рівненської області станом на 01.07.2015 р. віднесено 310 територій та об'єктів загальною площею 181,5 тис. га, з них 27 об'єктів загальнодержавного значення площею 64,9 тис. га і 283 об'єкти місцевого значення площею 116,6 тис. га.


В різних областях України показник заповідності коливається в межах від 2,1 до 15,7 %, при чому у багатьох областях він становить всього 3-4 %, в цілому по Україні - 6,14 %. Для більшості країн Європейського Союзу характерний значний відсоток заповідних об'єктів - не менше 10-15 % від площі держави. Тому нам є ще над чим працювати.

За останні 15 років відсоток заповідності Рівненської області зріс з 6,9 до 9,05 % завдяки створенню низки заповідних об'єктів, а саме: Рівненського природного заповідника, національного природного парку „Дермансько-Острозький”, низки інших територій та об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення, зокрема: 14 заказників, 18 пам'яток природи, 1 парку - пам'ятки садово-паркового мистецтва, а також 7 державних заповідних урочищ.

У найближчому майбутньому планується створити національні природні парки „Нобельський”, „Соколині Гори” (робоча назва „Надслучанський"), розширити національний природний парк „Дермансько-Острозький”.

Хоча, станом на сьогодні, значною проблемою розвитку природно-заповідної справи залишається неузгодженість законодавства - земельного, лісового, природоохоронного та законодавства про місцеве самоврядування - у частині врегулювання відносин у сфері заповідної справи, що потребує внесення відповідних змін та розробки нових законодавчих актів. Через що, створення нових і розширення існуючих природоохоронних об'єктів здійснюється надзвичайно повільними темпами, наштовхуючись на неузгодженість нині діючого законодавства.

Але, не зважаючи на труднощі, завдяки співпраці Департаменту екології та природних ресурсів, місцевих органів влади та самоврядування, співробітників установ природно-заповідного фонду, наукових та громадських організацій природоохоронного спрямування, підтримці міжнародних організацій та фондів робота над створенням нових та збереженням існуючих природно-заповідних об'єктів триває.

 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.