ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

Допомагаючи природі – не зашкодь!

      Крім того, рослини, особливо ті, що ростуть у населених пунктах та вздовж доріг, тривалий час поглинають велику кількість пилу та токсичних речовин, які при спалюванні швидко повертаються назад у повітря. Серед токсичних речовин найбільш небезпечними для здоров’я людини є оксиди азоту (особливо чадний газ), оксиди вуглецю та сірки, альдегіди, фенол, формальдегід, вуглеводні (в тому числі канцерогенні), важкі метали, сполуки групи діоксинів. Всі ці речовини здатні викликати у людини низку захворювань, від астми й хронічних захворювань верхніх дихальних шляхів до онкологічних захворювань.

     Розсіювання продуктів згорання в атмосферному повітрі на довкілля впливає в радіусі від 500 до 1000 м. При цьому відбувається взаємодія з іншими забруднюючими речовинами, наприклад викидами автотранспорту, шляхом проходження хімічних реакцій з утворенням додаткових токсичних сполук. Під час атмосферних опадів забруднюючі речовини розчиняються у воді і потрапляють на поверхню землі у вигляді кислотних дощів, які викликають ряд негативних наслідків, таких як зниження врожайності багатьох сільськогосподарських культур, вимивання та деградацію ґрунту, і як наслідок збідніння біорізноманіття, отруєння поверхневої води озер та ставків, у яких гине риба та численні види комах тощо.

    Неабияку шкоду природі завдає випалювання сухої трави та очерету. Крім небезпеки поширення пожеж і завдання значних збитків, вогнища є фактором турбування тварин та птахів, які навесні виводять потомство. У вогні часто знищуються гнізда та місцини перебування потомства тварин, гинуть корисні комахи - ті що запилюють рослини, знищують шкідників, відіграють важливу роль у утворення гумусного шару

    Зауважимо, що згідно чинних законодавчо-нормативних актів України заборонено спалювати листя та побутові відходи, за що передбачена адміністративна відповідальність.

    Тому, перед тим як наводити лад в парках та скверах населених пунктів попіклуйтесь про вивезення сміття, а рослинні рештки біля приватних господарств доцільно складати у компостні ями. Категорично не можна закопувати, поліетилен, пластик, вироби з ДВП, оскільки вони дуже повільно розкладаються і протягом багатьох років забруднюють ґрунти токсичними речовинами. Будьте більш свідомими громадянами, дбайте за своє здоров’я та здоров’я оточуючих людей, а також навколишнє середовище, в якому ми всі живемо.

 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.