ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

14-15 травня 2011 р.

Відзначення в 2011році Міжнародного дня мігруючих птахів проходитиме під гаслом «Зміни у землекористування з висотипташиного польоту». Міжнародна спільнота 14-15 травня відзначатиме Всесвітній день мігруючих птахів.Традиційно по всьому світові ці дні відзначаються низкою заходів: проведеннямсемінарів, фотовиставок, природоохоронних акцій, конкурсів для учнів тастудентської молоді тощо.

Визначено, що длябагатьох птахів міграція є необхідним процесом, який допомагає вижити, незважаючина чисельні перешкоди. Понад 40% мігруючих птахів, які здійснюють перельоти міжАфрикою, Близьким Сходом і Європою, скоротилася за останні три десятиліття. Причини скорочення чисельності багатогранні. Водоплавні птахи потерпають відрозбудови та меліорації сільськогосподарських земель, посух, надмірного виловуриби, забруднення. Через це птахи позбавляються місць, де можна перепочити ізнайти корм. Птахам загрожує браконьєрство, зіткнення з висотними конструкціями– високовольтними лініями електропередач, телевізійнимивежами і вітровими установками. Дуже вразливі до ландшафтних змін, вирубуваннялісів, змін клімату, опустелювання співочі птахи.

Вченівиявили, що очеретяні птахи, які постійно мігрують, здатні з точністю докілометра визначити своє місцезнаходження. Під час міграції птахи направляютьсяза заданим маршрутом, долаючи гори, океани, пустелі і негоду під час своїхмандрівок на виживання.

Одними ізосновних місць гніздування птахів є заболочені території, знищення яких єнайбільшою причиною загибелі птахів під час міграції. В Рівненській області для охорони та збереження в природі орнітофауни,особливо зникаючих, вразливих та рідкісних видів, створено 9 орнітологічнізаказники місцевого значення, зокрема: «Нобельський»,«Марянівський», «Збитинський», «Урочище Романщина»,«Урочище Хрінники», «Урочище Вичивки», «Урочище Чортове болото», «Урочище Вовчагора» та «Урочище Стирське».

Державне управлінняохорони навколишнього природного середовища в Рівненській області, з метою охорони птахів та збереження їхнього біорізноманіття, закликає громадян нешкодити міграції птахів, не перешкоджати умовам переміщення пернатих. Аджекожен з нас може просто долучитися до природоохоронних заходів – не допускативипалювання залишків сухої рослинності на городах та дачних ділянках, в місцяхвідпочинку, на заболочених територіях. Адже саме спалювання очерету назаболочених ділянках приводить до знищення пташиних гнізд, подальшого винищенняпопуляції мігруючих птахів. Не забруднювати водойми відходами з пластику, недопускати незаконного відлову птахів. Також заборонене полювання уздовжмаршрутів міграції пернатих.

 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.