ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

2 лютого Всесвітній день водно-болотних угідь

< Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Рівненській області повідомляє, що в цьому році за пропозицією Рамсарської конвенції Всесвітній день водно-болотних угідь відзначається під девізом «Водно-болотні угіддя і туризм». Цей девіз актуальний з огляду на те, що туризм, пов'язаний з водно-болотними угіддями, є надзвичайно популярним видом відпочинку.
Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів (відома під назвою «Рамсарська конвенція» за назвою міста заснування - Рамсар, що в Ірані)розпочала свій відлік 2 лютого 1971 року. Цього року Конвенція святкує свою 41-шу річницю.
29 жовтня 1996 р., після ратифікації Верховною Радою, Україна поновила своє членство (ще з часів СРСР) і входить до числа 160 країн – Договірних сторін Конвенції. Цього року Конвенція святкує свій 41-річний ювілей.
Керівним органом Конвенції є Конференція Договірних сторін, яка проводить свої наради один раз на три роки. У липні 2012 року відбудеться наступна Конференція (в Румунії).
Кожна країна – Договірна сторона Конвенції має заявити до Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення принаймні одне своє угіддя і взяти його під охорону. Наразі цей перелік включає 1970 угідь загальною площею 190,7 млн. га. У межах територій природно-заповідного фонду України знаходяться 33 водно-болотні угіддя міжнародного значення загальною площею біля 678 тис.га.
Водно-болотні угіддя є середовищем перебування водноплавних птахів та інших водних організмів.
Слід зазначити, що важливу роль для природоохоронної діяльності у Рівненській області мають такі водно-болотні угіддя:
1.Переброди
«Переброди» — обводнений болотний масив, через що і дістав свою назву. Має рідкісний для України хід розвитку — периферійно-оліготрофний, тобто розвиток болота, наростання шару торфу, збіднення живлення тут відбуваються від периферії до центру. По периферії переважають перехідні угруповання осоково-сфагнових боліт, де ростуть рідкісні види флори України. Масив Переброди у 2004 році віднесено до водно-болотних угідь міжнародного значення за Рамсарською конвенцією.
2.Сира Погоня
«Сира Погоня» — єдиний болотний масив в Україні з горбисто-мочажинним природним комплексом, характерним для північних боліт. На ньому переважають верхові болотні угруповання, занесені до Зеленої книги України. Тут ростуть нечисленні види рослин, які можуть витримати ці скрутні умови бідного мінерального живлення та високої кислотності.
3. Сомине
Ділянка «Сомине» за характером рослинного покриву має основні риси Західного Полісся. Це велика ділянка перехідних боліт, збережена у природному стані. Перехідне болото на цій ділянці переривається смугами суходолів та прилеглих лісових боліт. Тут розташоване озеро Сомине — типове озеро для Західного Полісся. Масив Сомине — одна з найбагатших у флористичному відношенні ділянок заповідника.
4. Болото Коза-Березина

Болото Коза-Березина знаходиться в реліктовій долині. По болоту протікає невеличка річка Березина з каналізованим руслом. Значними є незаболочені території з лісовою рослинністю. Болотна рослинність представлена здебільшого осоково-сфагновими болотами з домінуванням осок пухнастоплодої Carex lasiocarpa та здутої C. rostrata. Є ділянки з переважанням у трав'яному покриві куничника сіруватого Calamagrostis canescens, мітлиці собачої Agrostis canina.
 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.