ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

Увага, небезпека спалювання сміття!

       З настанням весни й теплої погоди підвищується ризик виникнення пожеж, причиною яких стає навмисне спалювання сухої трави, сміття на дачних ділянках і на городах. Зростання масштабів активності паління сухої рослинності, призводить до збільшення кількості пожеж, що виникають через порушення елементарних правил пожежної безпеки. На жаль, ні застереження пожежників, ні небезпека втратити нажите майно не зупиняють людей. Однак, небезпека при цьому полягає не лише в пожежах. Під час спалювання шкідливі речовини переходять у повітря і накопичуються в легенях і органах. Найбільше від диму страждають люди, які мають алергії та захворювання дихальних шляхів.
      Існує хибна думка, що спалювання стерні та рештків рослинності, поліпшує родючість ґрунту і знищує шкідників. Насправді, це завдає природі значно більшої шкоди, ніж користі. Внаслідок спалювання рослинності часто масово гинуть корисні комахи, які збираються в листяній та трав’яній підстилці на зимівлю, а також після випалювання рослинності не лишається органічних речовин, якими живляться мікроорганізми та безхребетні тварини. Наприклад зменшується кількість дощових черв’яків, які відіграють значну роль у розкладі листяної підстилки, що приводить до зниження родючості ґрунту.
      Залишки рослинності, як і побутове сміття в межах населених пунктів підлягають вивезенню у спеціально відведені місця видалення відходів – на полігони та сміттєзвалища побутових відходів. Як відомо, незнання законів України не звільняє від відповідальності за іх порушення. Тому всім громадянам слід знати, що за самовільне випалювання рослинності або її залишків, згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачено накладення штрафу на громадян від 340 до 1360 гривень і на посадових осіб від 850 до 1700 гривень.
Але часто випадки порушень ігноруються і до порушників не вживаються заходи адміністративного впливу.
      Тому, екологи закликають всіх хто може вплинути на усунення проблеми зі спалюванням рослинності та її залишків, а це – органи внутрішніх справ, пожежна рятувальна служба,, виконавчі комітети сільських, селищних, міських рад, небайдужа громадськість, внести посильний склад у справу збереження нашого довкілля, задля чистоти повітря, яким ми дихаємо, та підвищення рівня екологічної культури наших громадян.
 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.