ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

Проблеми обміління водних об’єктів Рівненської області

 

Неодноразово до департаменту екології та природних ресурсів звертають­ся жителі області щодо катастрофічного обміління річок та пору­шення їх гідрологічного режиму. Для вивчення ситуації та встановлення найбільш ефективних шляхів вирішення даної проблеми департаментом залучаються фахівці Рівненського обласного управління водних ресурсів та Національного університету водного господарства та природокористування.

Непорушена річкова заплава є ідеальним біологічним фільтром на шляху забруднених стічних вод. Але нині басейни малих річок практично позбавлені природних біофільтрів, їх водозбори розорані майже до урізу води, що призводить до посилення берегової ерозії, змиву й розмивання ґрунту, винесення значної кількості органічних і неорганічних речовин у водотік навіть при незначному дощі. Наслідком цього стає замулення та обміління річки, погіршення якості води. Через зменшення пропускної спроможності русла спостерігається підтоплення заплави з подальшою зміною їх рельєфу та поступового заболочування місцевості.

Недотримання правил водоохоронного режиму, розміщення у річковій долині чи у прилеглих ярах сміттєзвалищ, автозаправних станцій, житлових забудов приводить до обміління, забруднення малих річок, а також до катастрофічних наслідків: паводків та підтоплення території.

Сучасний стан річок значною мірою залежить від дотримання земле- та водокористувачами природоохоронного законодавства при здійсненні господарської діяльності на землях водного фонду, в першу чергу, в прибережних захисних смугах та руслах річок. Подальшу деградацію річкових екосистем можна зупинити, лише змінивши ставлення до природного довкілля і здійснивши низку невідкладних заходів.

І першочергово для вирішення даного питання необхідно встановити в натуру прибережні захисні смуги вздовж річок і навколо водойм та обмежити господарську діяльності в них, що покладено п. 4 ст. 9 Водного кодексу України на районні ради.

Часто у поверхневі води річок потрапляють недостатньо очищені стоки каналізаційних підприємств, тому якість води у річках не завжди задовільна, спостерігаються непоодинокі випадки перевищення у поверхневій воді гранично-допустимих концентрацій (ГДК) забруднюючих речовин. У 2014 році у Рівненській області налічувалось 18 господарських об’єктів – забруднювачів поверхневих вод, що скидають недостатньо очищені стічні води до малих річок - це очисні споруди міст Дубно, Острог, Кузнецовськ, Костопіль, Березне, Сарни, Радивилів та селищ Млинів, Оржів, що працювали недостатньо ефективно з причини перевантаження технологічних режимів та зношеності обладнання. При цьому спостерігається не лише негативний вплив на біоту, яка населяє водні об’єкти, а також відбувається замулення русел річок речовинами, що надходять разом із стічними водами, що поступово приводе до обміління річки. Отже проблема забруднення малих рік стічними водами в області наявна і досить істотна. Для її вирішення у найближчі роки слід реконструювати та провести капітальний ремонт всіх комплексів очисних споруд і продовжувати проводити розчистку русел річок.

В свою чергу департаментом екології та природних ресурсів ряд заходів з реконструкції неефективно працюючих комунальних очисних споруд та щодо відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму річок включені до обласної програми охорони навколишнього природного середовища на 2012-2016 роки і фінансуються з обласного природо­охоронного фонду. Але, як свідчить практика, лише коштів обласного природоохоронного фонду недостатньо для фінансування передбачених заходів, адже ряд заходів потребує значних капітальних видатків. Тому, співпраця громади й залучення коштів місцевих (районних, міських, селищних і сільських) природоохоронних фондів може мати суттєве значення для зрушення проблеми з мертвої точки.

Ще одна проблема малих річок - це значна зарегульованість їх стоку. Станом на сьогодні стан більшості водоскидних споруд руслових ставків на річках області є незадовільний. Комплекс захисних гідротехнічних споруд потребує значної реконструкції та перебудови.  Правильна експлуатація та постійний догляд за спорудами приводить до постійної повноводності малих річок та своєчасно відводить весняні талі води і регулює водний режим у вегетаційний період на відповідному рівні, що забезпечує своєчасне проведення польових робіт та нормальний ріст та розвиток рослин.  

Поряд з головними водними артеріями області – Стиром, Горинню, Случчю, Іквою, Ствигою та Львою малі річки відіграють суттєву позитивну ланшафтноутворюючу роль, а також мають істотне рекреаційне значення. До їх долин тяжіє більшість населених пунктів області – як сіл, так і міст. У містах та селах, а також поблизу них малі ріки та їх береги слугують місцями масового відпочинку місцевого населення. Від екологічного стану річок, їх режиму, якості води в них, стану берегів та прибережної території в значній мірі залежать умови життєдіяльності населення.

 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.