ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

22 березня – Міжнародний День Води

22 березня – Міжнародний День Води.

22 березня у всьому світі відзначають Міжнародний день води. Резолюцію про святкування Міжнародного дня води прийнято на 47 сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй у листопаді 1992 року. У 2000 році ООН прийняла Декларацію тисячоліття ООН та розробила спеціальну Програму дій на ХХІ століття, яка дала б змогу забезпечити кожного жителя нашої планети чистою питною водою.

Рівненщина, як і більшість областей західного і північного регіону України, багата на поверхневі води. Територією області протікає 171 річка довжиною понад 10 км, знаходиться 150 озер, 12 водосховищ, 1688 ставків.

Річки області належать до басейну правої притоки Дніпра – р. Прип’ять і живляться в основному за рахунок талих, снігових вод, у меншій мірі – ґрунтових вод та атмосферних опадів. Густота річкової сітки нерівномірна. Вона більша в лісостеповій зоні області і дещо менша на Поліссі.

Озера зосереджені переважно у поліській частині області. Найбільші серед озер Рівненщини – Нобель (4,99 км2) та Біле (4,53 км2). Озеро Біле має максимальну глибину 26,8 м. Нобель розташоване в заплаві Прип’яті, його максимальна глибина 11,3 м. Крім того, на заплавах крупних річок налічується близько 750 заплавних і старичних водойм, площа яких, як і обриси берегів та водозапаси, може змінюватися з року в рік та протягом року у досить значних межах. Саме заплавні озера становлять найчисельнішу генетичну групу природних водойм Рівненщини. Другу велику групу природних водойм в області становлять карстові озера, які особливо поширені у північно-західній її частині.

В області налічується 12 водосховищ, з них 7 руслових, 5 наливних. Найбільші водосховища Хрінницьке на р. Стир і Млинівське на р. Іква.

Поверхневі водні об’єкти Рівненщини в основному викорис­товуються для організованого відпочинку, купання та заняття спортом.

Забезпечення населення Рівненщини питною водою здійсню­ється виключ­но із джерел підземних водоносних горизонтів. У хіміко-бактеріологічному відношенні підземні води доброї якості з мінералізацією до 1 г/дм3, гідрокарбонатні кальцієві. Відрізняються за хімічним складом лише підземні води горбашівського водоносного горизонту на водозаборах м. Рівне, де горизонт занурюється на значну глибину – води стають гідрокар­бонат­ни­ми, проте і при такому складі вони повністю відповідають вимогам діючого ДСТУ. На діючих водозаборах області за багаторічний період зниження рівнів експлуатаційних водоносних горизонтів не перевищує допустимі межі.

Значне місце належить мінеральним водам Рівнен­щини. Бальнеологічні властивості вод і малозатратність їх видобутку – основи розвитку перспективної галузі. Найбільш перспективними мінеральними водами є хлоридно-натрієві питні води миргородського типу, що мають найбільше поширення в області. Запаси цих вод розвідані в с. Жоб­рин та Олександрія Рівненського району, смт Степань Сарненського району, м. Острог. У Дубенському районі знайдені сульфатно-натрієві води питного призначення з мінералізацією 3-6 г/дм3.

Радонові мінеральні води зустрічаються поблизу сіл Вири Сарненського та Маринин Березнівського районів. Розвідані запаси радонових вод в м. Корець використовуються КЗ «Корецька обласна лікарня відновлювального лікування» для лікування опорно-рухової системи.

Саме наявність водних ресурсів сприяла розвитку санаторно-оздоровчої мережі Рівненщини, у яку входять понад 30 закладів – це сана­то­рії, оздоровчі комплекси, дитячі табори, будинки відпочинку. Найвідоміші серед них – санаторій «Червона калина», база відпочинку «Хрінники», реабіліта­ційно-оздоров­чий комплекс «Біле озеро» тощо. На території області є курорт державного значення – санаторій «Горинь» в смт Степань Сарненського району.

З року в рік погіршенню якості поверхневих вод часто сприяють скиди недостатньо очищених та неочищених стічних вод комунальних підприємств населених пунктів області, які є найбільшими забруднювачами поверхневих вод на сьогодні.

У 2017 році з метою охорони і раціонального використання водних ресурсів в населених пунктах та на комунальних підприємствах області за рахунок коштів обласного природоохоронного фонду продовжувались наступні роботи:

-   будівництво каналізаційних мереж в містах Острог, Здолбунів, с.Оженин – 1 Острозького району, с.Горбаків Гощанського району - об’єкти не введено в експлуатацію, потребують подальшого фінансування;

-   реконструкція самопливного каналізаційного колектора діаметром 500 мм. в м. Дубровиця Рівненської області - об'єкт введено в експлуатацію;

-   реконструкція очисних споруд м. Корець, смт Володимирець та с. Шубків Рівненського району - об’єкти не введено в експлуатацію, потребують подальшого фінансування;

-   реконструкція очисних споруд по в смт Клесів Сарненського району (вул.Зелена) - об'єкт введено в експлуатацію;

-   будівництво ліній водовідведення з жит­лового масиву в м. Здол­бунів - об’єкт не введено в експлуатацію, потребує подальшого фінансування;

-   наукові дослідження з відновлення і підтримки сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану р.Іква;

-   проведення заходів щодо відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану р. Замчисько в межах с.Мала Любаша Костопільського району (будівництво) - об’єкт не введено в експлуатацію, потребує подальшого фінансування;

-   реконструкція об’єкту благоустрою водойми в м. Дубно (вул. Монастирській) - об’єкт не введено в експлуатацію, потребує подальшого фінансування.

За рахунок коштів місцевих природоохоронних фондів здійснено:

- придбання насосного і технічного обладнання для заміни того, що використало свої технічні можливості на комунальних каналізаційних системах м. Дубно, м. Вараш, м. Березне та смт Оржів Рівненського району;

-   заходи щодо відновлення та підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану, очищення русла річок Антонівської сільради Володимирецького району, р. Збитинки в с. Збитин Дубенського району, р. Бунівка в Рокитнівському районі;

-   роботи пов’язані з поліпшенням технічного стану та благоустрою водойм в с. Збитин та с. Злинець Дубенського району;

-   заходи з упорядкування та благоустрою джерела в с. Хотин Шпанівської сільради Рівненського району.

На сьогодні збереження даних нам природою багатих водних ресурсів - завдання усіх громад, установ та організацій. Наше відношення до водних багатств впливає на рівень нашого добробуту. Адже де є чиста вода – там вирує життя, де вмирає річка, озеро чи джерело – там хворіють люди та гине все живе.

Любіть і бережіть все що нам дано природою, воду яка нам дає життя і якою так щедро обдарований наш край – Рівненщина.

 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.