ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

Всесвітній день мігруючих птахів

12 жовтня  - відзначався Всесвітній день мігруючих птахів. Дата свята унікальна для кожного року. У 2019 ця дата — 12 жовтня. Всесвітній день мігруючих птахів або Всесвітній день перелітних птахів (World Migratory Bird Day) — це екологічна кампанія, мета якої розширити знання людей про мігруючих птахів, їх місцях проживання і шляхах пересування. Він має глобальне охоплення і є ефективним інструментом, що допомагає підвищити обізнаність мешканців планети про загрози, з якими стикаються перелітні птахи, їх екологічному значенні і необхідність міжнародного співробітництва для їх збереження.
Спочатку ця міжнародна дата відзначалася в травні, а з 2018 року проводиться два рази на рік — у другу суботу травня і жовтня.
Історичною передумовою встановлення цього Дня стала Міжнародна конвенція з охорони птахів, підписана в 1906 році. Всесвітній день мігруючих птахів проходить під егідою Конвенції з мігруючих видів (CМВ) і Африкансько-Азіатського угоди по мігруючих птахів (АЕWА). Як відомо, ці обидві міжнародні угоди є частиною Екологічної програми ООН (UNEP).
Метою свята є привернення уваги суспільства на глобальні екологічні зміни, які руйнують екосистеми ареалу (зимового і літнього) перелітних птахів, а також повернення природних умов, звичних видів перелітних птахів для розмноження, перельоту, висиджування яєць. Адже майже кожен десятий вид перелітних птахів знаходиться під загрозою вимирання.
Численні публічні заходи Дня, серед яких найбільш поширені — фестивалі птахів, освітні та просвітницькі програми, спостереження за птахами під керівництвом фахівців, екскурсії — закликають зберігати місця проживання мігруючих птахів по всьому світу. Щороку вони присвячені певній темі.
Девіз Дня «Мігруючі птахи і люди — разом через час» прагне підкреслити нерозривний зв'язок людей і птахів.
Як відомо, людина з незапам'ятних часів захоплювався перелітними птахами. Людина спостерігала птахів у всі пори року, фіксувала зміни їх місця перебування, намагалась знайти застосування птахам у своїй господарській діяльності. Доказами цього служать численні легенди, перекази, записи, знайдені практично у всіх заселених куточках планети.
Єгипетська міфологія, яка зображує богів з елементами птахів, монументи Наска, знайдені в Перу, підтверджують сильний вплив перелітних птахів на стародавні цивілізації. І в наш час існують співтовариства, які залежать від мігруючих птахів як засобу існування. Міграція птахів, як явище, також є ключовим індикатором біорізноманіття, здоров'я екосистеми, змін клімату. Завдяки діяльності мігруючих птахів підтримується баланс екосистеми в цілому.

 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.