ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

02.02.2011 р.

2 Лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь. В цьому році за пропозицією Рамсарської конвенції Всесвітній день водно-болотних угідь  відзначається під девізом "Ліси для води та водно-болотних угідь".

У Рівненській області єдиним водно-болотним угіддям міжнародного значення є торфово-болотний масив Переброди.

Масив Переброди, що на півночі Рівненської області є унікальним для України і для Європи типом водно-болотних угідь. Воно знаходиться у межах природоохоронної території - Рівненського природного заповідника. Це ділянка площею 12718 га, яка утворилась на місці стояння льодовикових вод. Основну частину масиву Переброди становлять дуже обводнені, важко прохідні болота. В Україні немає жодного іншого болотного масиву такої площі, в якому цілком зберігся своєрідний рослинний світ. Це один з найбільших резерватів рідкісної орнітофауни в Україні.

В межах угіддя виявлено багато рідкісних видів флори, в т. ч. льодовикових реліктів. Тут зростають 2 види рослин з Європейського червоного списку, 14 видів з Червоної книги України, 20 видів із списку видів, що охороняються в Рівненській області.

Із видів тварин, занесених до Червоної книги України трапляються борсук звичайний, норка європейська, горностай, сорокопуд сірий, сова бородата, пугач, кульон великий, журавель сірий, орлан-білохвіст, підорлики малий та великий,  лелека чорний, мідянка та інші.

Щорічно здійснюються наукові дослідження в Рівненському природному заповіднику у рамках розробки програми „Літопис природи в заповідниках та національних природних парках України". Серед головних напрямків досліджень: моніторинг стану збереження біологічного та ландшафтного біорізноманіття, інвентаризація флори, дослідження іхтіофауни, земноводних, птахів та ссавців, фауни безхребетних, радіологічні дослідження, вивчення водних об'єктів.

 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.