ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

Робочі наради щодо створення транскордонного резервату

22 січня 2020 у смт Рокитне (10 год.), м. Сарни (15 год.), 23 січня смт у Зарічне (14 год.) відбудуться громадські обговорення створення транскордонного біосферного резервату (ТБР) «Прип’ятське Полісся» за участі зацікавлених сторін Рокитнівського, Володимирецького, Дубровицького, Сарненського та Зарічненського районів та представників Українського товариства охорони птахів у рамках міжнародного проєкту «Полісся — дика природа без кордонів».

 Рішення про створення транскордонного українсько-білоруського біосферного резервату було підтримане першим і другим Форумами регіонів України та Білорусі (2018-2019), а подальшу роботу над втіленням рішення взяв на себе проєкт «Полісся — дика природа без кордонів». До української частини ТБР увійдуть прикордонні з Білоруссю природні екосистеми у Житомирській(Овруцький,Олевський, Коростенськийр-ни), Рівненській (Сарненський, Рокитнівський, Володимирецький, Дубровицький та Зарічненський р-ни)і Волинській(Любешівськийта Ратнівськийр-ни) областях. Загальна площа української частини ТБР за попередніми оцінками становитиме 757 тис. га.

 Заповідну зону української частині ТБР формуватимуть території Поліського і Рівненського природних заповідників, національних природних парків «Нобельський» і «Прип’ять-Стохід», що становить лише 7,5% від загальної площі української частини. Решта площі ТБР — це буферна та транзитні зони, що передбачають рекреаційно-туристичну діяльність та традиційне господарювання.

 «Створення транскордонного біосферного резерватуй особливості його зонування слугуватимуть не лише збереженню унікальної природи, а й розвитку самобутнього населення Прип’ятського Полісся. Длямісцевих громад — це стале прогнозоване і зовсім небідне майбутнє», — каже Ольга Яремченко, керівник проєкту«Полісся — дика природа без кордонів».

 Зі створенням біосферного резервату місцеві громади отримують визнання своє природної та історико-культурної спадщини на світовому рівні,а це даєпоштовх для залучення іноземних інвестицій у регіон; збереження природного середовища і його складових, соціально важливих для людей: водозахисні ліси, ягідники, грибні місця, багаті пасовища та сінокоси тощо;стале природокористування, що забезпечить збереження природного ресурсу для майбутніх поколінь;розвиток зеленого туризму;виробництво екологічно чистої місцевої продукції, розвиток ремісництва, місцевих промислів. У разі створення транскордонного резервату посилюється розвиток україно-білоруських відносин: проведення спільних тематичних фестивалів, ярмарок, співпраця між навчальними закладами тощо.

 «Уже нині для посилення природоохороннихспроможностей Рівненського природного заповідника ми передаємо обладнання, зокрема комп’ютерну техніку й підзорну трубу, що закуплене в рамках проєкту за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства» — каже Олег Дудкін, директор Українського товариства охорони.

 

 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.