ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

22 травня - Міжнародний день біологічного різноманіття

        Генеральна Асамблея ООН оголосила 22 травня Міжнародним днем біологічного різноманіття (резолюція 55/201). В цей день була прийнята Конвенція про біологічне різноманіття. Раніше цей День відзначався 29 грудня, але у 2000 р. Конференція учасників Конвенції рекомендувала змінити дату для того, щоб привернути більше уваги до цього заходу.

       Біологічне різноманіття Землі складається з 8,7 млн. біологічних видів (± 1,3 млн.), з них описано 1,6 млн. Кожну годину на землі зникає 3 види живих ор­га­нізмів, тобто майже 30 тисяч на рік. Скорочення видів тварин і рослин викликає деградацію екосистем. У результаті відбувається опустелювання земель, скорочення продуктивності земельних угідь і, врешті, погіршення умов життя. Будь-який живий організм відіграє свою роль в екосистемі і є ланкою ланцюгів живлення, які складаються в харчові мережі. Якщо одна частинка такого ланцюга випадає, під загрозою знаходиться вся екосистема. Близько 60 % екологічних систем деградує або використовується бездумно, що зумовлює втрату біологічного різноманіття і призводить до важких наслідків.

      Збереження біорізноманіття – актуальне завдання сучасності, не просто новий напрям охорони природи, а невід’ємна складова концепції переходу людства на принципи збалансованого розвитку. Для збереження життя на планеті необхідно не лише здійснювати традиційну природоохоронну роботу, а й відповідним чином перебудовувати економіку і соціальну систему, щоб гармонізувати взаємини трьох основних блоків планети – природи, соціуму та економіки.

     З метою збереження типових та унікальних природних комплексів з усією сукупністю їх компонентів, в тому числі біологічного та ландшафтного різноманіття створено об’єкти природно-заповідного фонду Рівненської області. До мережі природно-заповідного фонду станом на 01.05.2021 р. віднесено 317 територій та об’єктів загальною площею 203,6 тис. га, що складає 10,16 % від загальної площі області, в тому числі 28 об’єктів загальнодержавного значення площею 90,3 тис. га та 289 об’єктів місцевого значення площею 113,3 тис. га.

Найбільшими з них є Рівненський природний заповідник та національні природні парки «Дермансько-Острозький» і «Нобельський». На території цих об'єктів прородно-заповідного фонду охороняється понад 1200 видів рослин, грибів та лишайників, з них 81 вид занесено до Червоної Книги України, а також близько 2000 видів тварин, з них 111 видів занесено до Червоної Книги України.

 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.