ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

Сьогодні відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь

Болота, заплавні луки, ліси, плавні та мілководні водойми – життєво необхідні для накопичення, очищення та постачання прісної води для потреб людства і довкілля.

Всесвітній день водно-болотних угідь відзначається щороку 2 лютого. Відзначення Всесвітнього дня водно-болотних угідь підвищує обізнаність та підвищує розуміння людьми критичної важливості водно-болотних угідь. Водно-болотні угіддя підтримують критично важливі екосистеми та біорізноманіття. 40 відсотків всіх видів рослин і тварин живуть або розмножуються на заболочених ділянках.

Водно-болотні угіддя багаті природою і життєво необхідні для життя людини. Вони мають вирішальне значення для сільського господарства та рибальства. Вони виступають в ролі джерел води, очищувачів і захищають наші береги. Водно-болотні угіддя є найбільшими природними запасами вуглецю на планеті. 

Збереження водно-болотних угідь - це не тільки очищення та постачання прісної води, а й природний захист, що допомагає у протидії зміні клімату та її наслідкам. Кожен гектар водно-болотних угідь поглинає до 14,2 млн літрів паводкової води та допомагає зменшити масштаби повеней. Вони також стримують та послаблюють посухи. В межах торфовищ зберігається ~30% наземного вуглецю. А це у 2 рази більше, ніж у всіх лісах світу.

На сьогоднішній день майже 90 відсотків водно-болотних угідь світу були деградовані або втрачені. Ми втрачаємо водно-болотні угіддя втричі швидше, ніж ліси. Існує нагальна потреба підвищити глобальну обізнаність про водно-болотні угіддя, щоб зупинити та скасувати їх швидку втрату, а також заохотити до дій щодо відновлення та збереження цих життєво важливих екосистем.

Секретаріат Конвенції про водно-болотні угіддя запрошує вас приєднатися до святкування Всесвітнього дня водно-болотних угідь 2 лютого 2023 року; зараз він визнаний ООН «Міжнародним днем». Темою дня є «Настав час відновлення водно-болотних угідь». Оскільки до 2030 року нам залишилося лише сім років для досягнення Цілей сталого розвитку, час, безумовно, має важливе значення.

Десятиліття ООН з відновлення екосистем - це чудова можливість для всіх нас переосмислити та змінити те, як люди впливають на навколишнє середовище - і шанс відновити життєво важливі екосистеми, такі як водно-болотні угіддя.  

Більш детальна інформація про водно-болотні угіддя на даному веб-порталі у рубриці «Прес-релізи» 

 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.