ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

5 грудня 2011

2 грудня 2011 року у м. Кременець (Тернопільська область) відбулось спільне засіданні постійних комісій Рівненської обласної ради з питань екології, природокористування, охорони навколишнього природного середовища та Тернопільської обласної ради з питань охорони навколишнього природного середовища та природокористування. Тематикою спільного засідання стало обговорення екологічної ситуацію, що склалася у зв’язку із скидом недостатньо очищених стічних вод у річку Іква, яка протікає територією Кременецького району Тернопільської та Дубенського і Млинівського районів Рівненської областей.
Як повідомив Андрій Гуславський, голова Кременецької районної ради, розв’язання проблеми належного функціонування очисних споруд міста Кременець розпочато ще у 2003 році. З цього часу вже є певні напрацювання та проведені технічні заходи, які давали можливість мінімально здійснювати очистку стічних вод.
За результатами інструментально-лабораторного контролю поверхневих вод річки Іква, проведеного у 2010 р., виявлено перевищення ГДК за багатьма показниками сольового та трофосапробіологічного блоків.
Небувалої гостроти проблема забруднення річки Іква набула у липні 2011 року, коли жителі Берегівської сільської ради Дубенського району у своєму зверненні до депутата Рівненської обласної ради, начальника управління охорони навколишнього природного середовища в Рівненській області Петра Колодича висловили занепокоєння екологічним станом річки Іква. У своєму зверненні місцева громада повідомила, що у річці зникла риба та водна рослинність. У багатьох господарствах вимерли поголів’я гусей та качок, відмічаються захворювання великої рогатої худоби.
Депутатом Рівненської обласної ради, заступником голови комісії з питань екології, природокористування, охорони навколишнього природного середовища Петром Колодичем ініційоване винесення на сесію Обласної ради питання щодо розгляду звернення жителів Берегівської сільської ради Дубенського району та скиду недостатньо очищених стічних вод Кременецьких очисних споруд у р.Іква. Рішенням сесії Рівненської обласної ради було підтримано депутатський запит на направлено на розгляд у Рівненську природоохоронну міжрайонну прокуратуру, Тернопільську обласну раду та обласну державну адміністрацію.
В результаті натурного обстеження каналізаційних очисних споруд м. Кременця, постійні комісії констатують низьку їх ефективність. Очисні споруди експлуатуються тривалий час і знаходяться в аварійному стані. З трьох технологічних ліній біологічної очистки стоків частково функціонує лише одна (здійснюється механічне очищення зворотних вод). Ситуація, що склалася, може призвести до не прогнозованих екологічних наслідків та вже спричинила гостре соціальне напруження серед мешканців Рівненської і Тернопільської областей, має місце транскордонне забруднення територій.
У даний час для поліпшення екологічної ситуації здійснюється експеримент із застосуванням новітніх технологій очищення промислових та комунальних стічних вод. Виготовлено проект будівництва очисних споруд м. Кременця. Згідно з проектом Угоди щодо регіонального розвитку Тернопільської області між Кабінетом Міністрів України та Тернопільською обласною радою передбачено виділення коштів з Державного бюджету України протягом 2013-2014 років.
Однак, екологічна ситуація, що склалася на території двох областей, вимагає невідкладного вирішення.
Підводячи підсумки виїзного засідання постійних комісій, прийнято рішення організувати систему моніторингу за якістю поверхневих вод в річці Іква та визначити додаткові контрольні створи спостережень на території Тернопільської та Рівненської областей.
За результатами виїзного засідання постійні комісії Рівненської обласної ради з питань екології, природокористування, охорони навколишнього природного середовища та Тернопільської обласної ради з питань охорони навколишнього природного середовища та природокористування вирішили звернутися до Кабінету Міністрів України і Міністерства регіонального розвитку та будівництва України щодо перенесення строків фінансування будівництва очисних споруд у м. Кременець Тернопільської області з 2013-2014 років на 2012-2013 роки, що сприятиме якнайшвидшому вирішенню існуючої проблеми та запобіганню негативних екологічних наслідків.

 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.