ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

2013 - Рік Лелеки

З метою пропаганди актуальності збереження біорізноманіття, координації природоохоронної, наукової і освітньої діяльності в регіоні, поширення екологічних знань та залучення широких верств населення Рівненський природний заповідник розгортає свою діяльність у форматі тематичних років.
Оголошення тематичних дат і років є популярним серед різних товариств та організації і дає змогу зосередити свою увагу на окремих питаннях та залучити широкі верстви населення до їх вирішення й обговорення. Наприклад, Організацією об’єднаних націй 2013 рік оголошений Міжнародним роком водної співпраці, тривають десятиліття біорізноманіття та боротьби з опустеленням. Рівненський природний заповідник, як один із найбільших природоохоронних установ України та єдиний заповідник в Рівненській області, вирішив також підтримати таку практику, і на засіданні науково-технічної ради від 7 грудня 2012 року вирішено на регіональному рівні оголосити 2013 рік роком лелеки.
В Україні мешкають два види лелек – білий і чорний. Обидва варті уваги та добре відомі людям. Білий лелека вже здавна селиться поруч з людьми, з ним пов’язані народні повір’я та звичаї; чорний – населяє віддалені лісові масиви, є рідкісним і занесений до Червоної книги України. Обидва види птахів поширені в західних областях, а в Рівненській їхня чисельність є однією з найвищих в Україні. Зважаючи на це, ми вирішили в 2013 році сконцентрувати увагу саме на лелеках, з’ясувати їх сучасний стан в природі та взаємовідносин з людиною, виокремити можливі проблеми для їх подальшого вирішення. В цьому ми сподіваємося на підтримку всіх небайдужих, адже все, що стосується довкілля – стосується кожного! Тож – долучайтеся до наших заходів з нагоди року лелеки, які ми намагалися зробити різносторонніми, щоб кожен охочий зміг долучитися до спільної справи!
Заходи в рамках проведення року лелеки:
- проведення інформаційної виставки «Світ українських лелек»;
Діятиме переносна виставка у музеї природи Рівненського природного заповідника, громадських бібліотеках, будинках культури та творчості, музеях Рівненської області (за домовленістю). Також буде підготовлено електронну версію інформаційного матеріалу та наповнення для самостійного влаштування стендів та виставок.
- акція «Весна прийшла»;
Реєстрація весняного прильоту лелеки білого, підтримка моніторингового проекту «Весна прийшла» http://www.springalive.net/uk-ua.
- облік та картування гнізд і гніздових територій лелек білого і чорного;
Обстеження населених пунктів. Збір облікових карток і відомостей про гніздування білого лелеки на заході України та Рівненської області зокрема. Створення каталогу гніздівель білого і чорного лелек.
- проведення велотуру населеними пунктами з метою обліку лелечих поселень та пропаганди їх охорони;
Залучення учасників вело-днів (вело-акції до дня створення велосипеду (6 квітня), до міжнародного дня велосипеда (19 квітня), на травневі вело-дні, до всесвітнього дня без автомобіля (22 вересня) до обліку гнізд лелеки білого; проведення тематичних "лелечих" вело-турів вихідного дня. Таким чином вдасться поєднати активний відпочинок з корисною справою, відвідати населені пункти та заповнити відповідну анкету обстеження лелечих поселень (анкета додається).
- моніторинг успішності гніздування білих лелек (підтримка освітньої програми «Лелека»);
Для освітніх закладів, природничих гуртків та всіх зацікавлених пропонується детальніше простежити історію лелечих гнізд у своєму населеному пункті – від заселення до вильоту потомства. Дана робота передбачає систематичні спостереження за гніздами лелек, що дасть змогу оцінити успішність їх гніздування (анкета додається).
- мічення лелек спеціальними кольоровими кільцями;
Спеціальний захід, що виконується науковими працівниками. Заплановано помітити кольоровими кільцями пташенят білого лелеки у населених пунктах з великою його чисельністю та всіх відомих пташенят чорного лелеки, що дасть змогу простежити за долею окремих птахів.
- заходи, спрямовані на охорону та збереження лелек;
 Ремонт існуючих та встановлення штучних гніздівель; реєстрація загроз та негативних факторів, що виникають в житті лелек; реєстрація загиблих птахів (схеми штучних гніздівель та картки обліку загиблих птахів можна отримати у Рівненському природному заповіднику).

 - проведення конкурсу малюнків, фотографій та фоторепортажів «Як тобі живеться в нас, лелеко?» та виставки конкурсних робіт у Музеї природи Рівненського природного заповідника та в інших установах (за домовленістю). 

  Більш детальна інформація щодо конкурсу  «Як тобі живеться в нас, лелеко?»  надана у розділі сайту "Інформаційно-просвітницькі заходи" Конкурс  «Як тобі живеться в нас, лелеко?». 

 Додаткову інформацію та супровідний матеріал Ви зможете отримати у Рівненському природному заповіднику

Контактна особа – Журавчак Ростислав (0669209489) 

або знайти на інтернет-сторінці заповідника  http://rpz.org.ua

Адреса Рівненського природного заповідника 
34503, урочище «Розвилка», м. Сарни, Рівненська обл.,
(03655) 3-47-63 (пн.-пт. з 8.00 по 17.00)
e-mail: rpz-10@ukr.net

  сторінка у мережі Фейсбук - http://www.facebook.com/RivneReserve 

 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.